top of page

Bedrijfsauto aanschaffen of privéauto inbrengen: fiscale gevolgen

Het kiezen van de juiste manier om een auto te gebruiken binnen je onderneming kan een belangrijke financiële impact hebben. Er zijn twee opties: een bedrijfsauto aanschaffen of een privéauto inbrengen in je bedrijf. Beide opties hebben verschillende fiscale gevolgen.

  1. Bedrijfsauto aanschaffen: Wanneer je een auto aanschaft op naam van je onderneming, zijn alle kosten die verband houden met de auto (aanschaf, onderhoud, brandstof, verzekering, etc.) aftrekbaar van de belasting. Als je de auto echter ook privé gebruikt en je rijdt meer dan 500 kilometer privé per jaar, dan moet je rekening houden met bijtelling. Bijtelling is een percentage van de cataloguswaarde van de auto dat bij je belastbaar inkomen wordt opgeteld, wat resulteert in een hogere inkomstenbelasting. Het bijtellingspercentage varieert op basis van de CO2-uitstoot van de auto en het bouwjaar.

  2. Privéauto inbrengen: Als je besluit om je privéauto in te brengen in je bedrijf, kun je de zakelijke kilometers declareren als bedrijfskosten. Voor elke zakelijke kilometer mag je een vast bedrag aftrekken van de winst (meestal €0,19 per kilometer). Je betaalt geen bijtelling over de auto, maar je kunt ook geen kosten aftrekken die betrekking hebben op het privégebruik van de auto.


Bij het afwegen van de opties is het belangrijk om rekening te houden met de kosten en baten van beide mogelijkheden. Factoren zoals het aantal zakelijke kilometers, de aanschafprijs van de auto en het bijtellingspercentage zijn van invloed op je keuze. Als je veel zakelijke kilometers rijdt en een auto met een lage bijtelling kiest, kan het voordeliger zijn om een bedrijfsauto aan te schaffen. Echter, als je minder zakelijke kilometers rijdt en de bijtelling hoog is, kan het voordeliger zijn om je privéauto in te brengen in je bedrijf. Raadpleeg altijd een financieel of fiscaal adviseur om de beste keuze voor jouw specifieke situatie te bepalen.
9 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page