top of page

Fiscale gevolgen van het samenwerken in een samenwerkingsverband, zoals een VOF of maatschap

Fiscale gevolgen van het samenwerken in een samenwerkingsverband, zoals een VOF of maatschap: Een uitleg over de belastingregels die van toepassing zijn op ondernemers die deelnemen aan samenwerkingsverbanden


Samenwerken in een samenwerkingsverband zoals een VOF (Vennootschap onder Firma) of maatschap heeft fiscale gevolgen voor de betrokken ondernemers. In deze rechtsvormen wordt elke ondernemer als zelfstandig ondernemer voor de inkomstenbelasting beschouwd.


De winst van het samenwerkingsverband wordt verdeeld onder de deelnemende ondernemers volgens hun overeengekomen winstverdeling. Elke ondernemer geeft zijn deel van de winst aan in zijn eigen aangifte inkomstenbelasting en is hierover inkomstenbelasting verschuldigd. Ondernemers in een VOF of maatschap kunnen in aanmerking komen voor ondernemersaftrekposten zoals de zelfstandigenaftrek en startersaftrek, mits zij voldoen aan het urencriterium.


Voor de btw (omzetbelasting) wordt het samenwerkingsverband als één ondernemer gezien. Dit betekent dat het samenwerkingsverband een gezamenlijk btw-nummer heeft en gezamenlijk aangifte doet. De btw die het samenwerkingsverband betaalt en ontvangt, wordt verrekend in de gezamenlijke btw-aangifte.


Kortom, samenwerken in een VOF of maatschap heeft fiscale gevolgen voor de deelnemende ondernemers. Zij dienen rekening te houden met de belastingregels die van toepassing zijn op hun specifieke situatie.

20 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Urencriterium en inkomstenbelasting

Het urencriterium is een belangrijk aspect in de inkomstenbelasting voor ondernemers, omdat het bepaalt of je in aanmerking komt voor bepaalde fiscale voordelen. Het urencriterium houdt in dat je als

留言


bottom of page