top of page

Inkomstenbelasting bij het stoppen of verkopen van uw onderneming: Een overzicht.

Het stoppen of verkopen van een onderneming kan gevolgen hebben voor de inkomstenbelasting. Er zijn diverse fiscale aspecten waarmee u rekening dient te houden bij het beëindigen of overdragen van uw bedrijf.

  1. Stakingswinst: Bij het stoppen of verkopen van de onderneming kan er sprake zijn van stakingswinst. Dit is het verschil tussen de boekwaarde van uw ondernemingsvermogen en de werkelijke waarde op het moment van staking. Stakingswinst is belast in box 1 van de inkomstenbelasting.

  2. Stakingsaftrek: Ondernemers die hun bedrijf staken, kunnen in aanmerking komen voor stakingsaftrek. Deze aftrek vermindert de belastbare stakingswinst en verlaagt zo de te betalen inkomstenbelasting.

  3. Overdrachtsbelasting: Bij verkoop van een onderneming met onroerend goed kan er sprake zijn van overdrachtsbelasting. Houd hier rekening mee bij de berekening van de verkoopprijs.

  4. Uitstel van betaling: In sommige gevallen kunt u uitstel van betaling aanvragen voor de inkomstenbelasting die verschuldigd is bij staking of verkoop van de onderneming.

Bij het stoppen of verkopen van uw onderneming is het raadzaam om tijdig fiscaal advies in te winnen. Een deskundige kan u helpen de fiscale gevolgen in kaart te brengen en u bijstaan bij het nemen van de juiste beslissingen.


Stuur ons een bericht en wij helpen u in dit proces.

4 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Urencriterium en inkomstenbelasting

Het urencriterium is een belangrijk aspect in de inkomstenbelasting voor ondernemers, omdat het bepaalt of je in aanmerking komt voor bepaalde fiscale voordelen. Het urencriterium houdt in dat je als

Komentarai


bottom of page