Overstappen van Boekhouder: Een Stap-voor-Stap Gids
Bijgewerkt op: 5 mei
Als je een bedrijf runt, wil je een boekhouder die je kunt vertrouwen. Iemand die nauwkeurig is, goed communiceert en je helpt om je financiën op orde te houden. Maar helaas is dat niet altijd het geval.
We horen vaak verhalen van klanten die problemen hebben met hun huidige boekhouder. Soms heeft de boekhouder belangrijke deadlines gemist, zoals het tijdig versturen van belastingaangiften, waardoor de klant onverwachte boetes krijgt. In andere gevallen ontdekken we tijdens ons eerste gesprek dat de klant niet eens op de hoogte was van deze problemen.

Dit is frustrerend en kan stressvol zijn. En daarom hebben we deze blog geschreven. We willen je helpen bij de overstap naar een nieuwe boekhouder, mocht je niet tevreden zijn met je huidige. Met deze blog willen we je een duidelijk stappenplan geven, zodat je de controle over je financiën kunt behouden en de service kunt krijgen die je verdient.
Overstappen van Boekhouder: Een Stap-voor-Stap Gids
Bekijk je huidige situatie: Voordat je verandert, denk goed na over waarom je niet blij bent met je huidige boekhouder. Dit kan je helpen om te weten wat je zoekt in een nieuwe boekhouder. Overstappen van boekhouder is helemaal niet zo moeilijk als je wellicht zou denken.
Zoek een nieuwe boekhouder: Doe goed onderzoek naar mogelijke kandidaten. Praat met mogelijke nieuwe boekhouders, stel vragen en zorg ervoor dat ze aan jouw behoeften kunnen voldoen.
Vertel het aan je huidige boekhouder: Het is belangrijk om je huidige boekhouder te laten weten dat je wilt overstappen. Dit kan per mail of telefonisch. Wees netjes en professioneel, ook al ben je niet blij met hun werk.
Vraag om de nodige papieren: Je huidige boekhouder moet je alle belangrijke financiële papieren geven, zoals de balans tot de datum van vandaag en de winst- en verliesrekening. Maar ook je hele administratie!
Controleer de papieren: Zorg ervoor dat je alle papieren hebt en dat ze kloppen.
Geef alles aan je nieuwe boekhouder: Geef alle papieren aan je nieuwe boekhouder, zodat hij of zij weet hoe je financiële situatie is en kan beginnen met werken.
Vertel het aan anderen: Laat andere mensen weten dat je van boekhouder verandert, zoals je bank, leveranciers en klanten als dat nodig is.
Sluit alles af met je oude boekhouder: Zorg ervoor dat er geen openstaande rekeningen of problemen zijn voordat je helemaal stopt met je oude boekhouder. Het gebeurt vaak dat klanten door een geschil de openstaande rekeningen niet willen betalen. Wij kunnen hierin bemiddelen en adviseren indien nodig, om ervoor te zorgen dat alles op een eerlijke en professionele manier wordt afgehandeld.
Kijk hoe het gaat met je nieuwe boekhouder: Na een paar maanden werken met je nieuwe boekhouder, neem dan even de tijd om te zien hoe het gaat. Zijn er verbeteringen in vergelijking met je vorige situatie? Is er iets dat je nog niet helemaal bevalt? Het is altijd goed om in het begin actief te communiceren, zodat eventuele problemen snel kunnen worden aangepakt.
Blijf betrokken bij het proces: Hoewel een goede boekhouder veel van het werk voor je doet, is het belangrijk om betrokken te blijven bij je financiën. Begrijp wat er gebeurt, stel vragen en blijf leren. Dit kan je helpen om in de toekomst betere beslissingen te nemen over je bedrijf.
Wil je overstappen?
Maak dan direct een afspraak voor een vrijblijvend gesprek!