top of page

De deadline voor je IB nadert. Uitstel aanvragen ib. Hoe doe ik dat?

Bijgewerkt op: 5 mei 2023

Het indienen van de inkomstenbelastingaangifte kan soms stressvol zijn, zeker als de deadline van 1 mei nadert en je merkt dat je meer tijd nodig hebt. Dit kan te maken hebben met persoonlijke omstandigheden, gezondheidsproblemen of simpelweg een gebrek aan tijd. Gelukkig biedt de Belastingdienst flexibiliteit door middel van uitstel. Uitstel aanvragen IB is daarom goed mogelijk. In deze blog belichten we deze optie en de voorwaarden die eraan verbonden zijn.


Als je merkt dat je niet in staat bent om je aangifte op tijd in te dienen, kun je een uitstel aanvragen tot 1 september. Dit geeft je vier extra maanden na de oorspronkelijke deadline van 1 mei. Het aanvragen van uitstel is eenvoudig en kan online via 'Mijn Belastingdienst' met behulp van je DigiD. Log in, ga naar het betreffende belastingjaar en selecteer de optie om uitstel aan te vragen. Je hoeft bij deze eerste aanvraag geen reden op te geven voor het uitstel. Let wel op: als je een bedrag moet betalen bij je IB-aangifte dan gaat de belastingdienst over het te betalen bedrag bij de aangifte wel rente erbij rekenen. Dit is standaard 4 procent. Via deze link kan je alles over de belastingrente nalezen.


Voorbeeld uitstel inkomstenbeleasting
Voorbeeld uitstel inkomstenbeleasting

Maar wat als je het zelfs met deze vier maanden uitstel niet redt om de aangifte in te dienen? Dan biedt de Belastingdienst een tweede mogelijkheid om uitstel aan te vragen. Dit kan via de belastingtelefoon: 0800 - 0543 of schriftelijk. Als je kiest om dit schriftelijk te doen dan kan je deze adresseren naar:


Belastingdienst

Postbus 58944

1040 EE

Amsterdam.


Vermeld hierbij ook altijd je:

  1. Je bsn nummer

  2. Om welke belastingjaar het gaat

  3. Gewenste uitsteldatum

  4. Reden van uitstel

  5. Telefoonnummer

  6. Handtekening.

Je krijgt dan binnen 15 werkdagen een reactie.


Deze optie is echter aan striktere voorwaarden verbonden. Je dient een geldige reden te hebben voor het uitstel, zoals aanhoudende gezondheidsproblemen waardoor je niet in staat bent geweest om de aangifte voor te bereiden.


Bovendien is het belangrijk om te beseffen dat het aanvragen van uitstel de betalingsverplichting niet opschort. De Belastingdienst kan voorlopige aanslagen opleggen op basis van de gegevens die zij hebben, en deze moeten binnen de gestelde termijn worden betaald, ook al is de definitieve aangifte nog niet ingediend.


Het aanvragen van uitstel voor de inkomstenbelastingaangifte kan dus een nuttige optie zijn als je meer tijd nodig hebt. Maar het is essentieel om je bewust te zijn van de voorwaarden en verplichtingen die hierbij horen. Zorg dat je tijdig actie onderneemt en houd open communicatie met de Belastingdienst. Op die manier kun je eventuele problemen voorkomen en ervoor zorgen dat je aangifte correct en tijdig wordt ingediend, ongeacht de omstandigheden.

28 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Urencriterium en inkomstenbelasting

Het urencriterium is een belangrijk aspect in de inkomstenbelasting voor ondernemers, omdat het bepaalt of je in aanmerking komt voor bepaalde fiscale voordelen. Het urencriterium houdt in dat je als

Comentários


bottom of page