top of page

Verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ZZP'ers vanaf 2027*.

In 2027 wordt het verplicht voor alle zelfstandigen zonder personeel (ZZP'ers) om een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) af te sluiten. In dit blogartikel leggen we uit wat een AOV is, waarom de overheid deze maatregel wil invoeren en waar u op moet letten bij het kiezen van een verzekeringsmaatschappij.


Wat is een arbeidsongeschiktheidsverzekering?

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is een verzekering die zelfstandig ondernemers financiële zekerheid biedt wanneer zij door ziekte of een ongeval tijdelijk of langdurig niet in staat zijn om te werken. De verzekering keert een vooraf afgesproken bedrag uit om inkomensverlies te compenseren.

De reden achter de verplichte AOV voor ZZP'ers

De overheid wil deze verplichte verzekering invoeren om ZZP'ers beter te beschermen tegen de financiële gevolgen van arbeidsongeschiktheid. Veel zelfstandig ondernemers zijn momenteel niet verzekerd, waardoor zij in geval van ziekte of een ongeval voor hoge kosten kunnen komen te staan.


Waar moet u op letten bij het kiezen van een verzekeringsmaatschappij?

Bij het kiezen van een verzekeringsmaatschappij voor uw arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) zijn diverse factoren van belang. Hieronder beschrijven we de belangrijkste aspecten waar u op moet letten bij het maken van uw keuze:


1. Dekking en voorwaarden

De dekking en voorwaarden van de AOV zijn cruciaal. Let op aspecten zoals:

  • Wachttijd: Dit is de periode tussen het moment dat u arbeidsongeschikt raakt en het moment dat de uitkering start.

  • Uitkeringsduur: Hoe lang ontvangt u een uitkering bij arbeidsongeschiktheid?

  • Beroeps- of passende arbeid: Sommige verzekeraars hanteren een criterium op basis van uw eigen beroep, terwijl anderen uitkeren op basis van passende arbeid die u nog kunt uitvoeren.

  • Indexatie: Wordt de uitkering geïndexeerd om inflatie te compenseren?

2. Premie en betalingsvoorwaarden:

Vergelijk de premies van verschillende verzekeraars om een passende verzekering tegen een gunstige prijs te vinden. Let ook op de betalingsvoorwaarden, zoals de betalingstermijnen en mogelijke kortingen bij jaarbetaling.


3. Klantenservice en reputatie:

Kies een verzekeraar met een goede klantenservice en reputatie. Lees reviews van andere klanten en raadpleeg onafhankelijke beoordelingen om een beeld te krijgen van de ervaringen van anderen. Een goede verzekeraar biedt snelle en adequate ondersteuning bij vragen of problemen.


4. Flexibiliteit en aanpasbaarheid:

Zorg ervoor dat de verzekering aanpasbaar is aan uw veranderende situatie. Als uw inkomen, beroep of andere omstandigheden veranderen, moet de verzekering eenvoudig aangepast kunnen worden.


5. Transparantie

Kies een verzekeraar die transparant is over de kosten, voorwaarden en het aanvraagproces. Duidelijke informatie en heldere communicatie zijn essentieel voor een goede samenwerking met de verzekeringsmaatschappij.


Door zorgvuldig aandacht te besteden aan deze factoren, kunt u een weloverwogen beslissing nemen bij het kiezen van de juiste verzekeringsmaatschappij voor uw arbeidsongeschiktheidsverzekering.


Vergelijkingswebsites om de beste AOV te vinden

Om u te helpen bij het kiezen van de juiste arbeidsongeschiktheidsverzekering, kunt u gebruikmaken van vergelijkingswebsites die specifiek gericht zijn op het vergelijken van AOV's. Hieronder vindt u enkele websites met de directe URL's naar de relevante pagina's:

  1. Independer - Arbeidsongeschiktheidsverzekering vergelijken: https://www.independer.nl/arbeidsongeschiktheidsverzekering/intro.aspx

  2. Consumentenbond - Arbeidsongeschiktheidsverzekering: https://www.consumentenbond.nl/arbeidsongeschiktheidsverzekering

  3. Geld.nl - Arbeidsongeschiktheidsverzekering ZZP vergelijken: https://www.geld.nl/arbeidsongeschiktheidsverzekering-vergelijken

Door gebruik te maken van deze vergelijkingswebsites kunt u de beste AOV voor uw situatie vinden en zorg dragen voor een goede verzekering tegen de financiële gevolgen van arbeidsongeschiktheid.


Ik hoop dat deze blog je wat meer inzichten en duidelijkheid heeft gegeven.9 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page