top of page

Wat is een BTW-Auto of Marge-Auto? Een korte gids.

Bijgewerkt op: 5 mei 2023

AlBTW-auto:

  1. Definitie: Wat is een BTW-auto? Een BTW-auto is een voertuig waarbij de BTW op de aankoopprijs is inbegrepen en apart op de factuur wordt vermeld. De verkoper heeft de BTW al afgedragen aan de Belastingdienst.

  2. Aankoop vanuit een bedrijf: BTW-auto's worden vaak gekocht vanuit een bedrijf of een zakelijke leverancier. Dit komt omdat de BTW op de aanschafprijs aftrekbaar is voor BTW-plichtige ondernemers.

  3. BTW-teruggaaf: Als je als ondernemer een BTW-auto koopt, kun je de BTW terugvorderen bij je kwartaalaangifte, mits de auto zakelijk wordt gebruikt.

  4. Verkoop: Bij de verkoop van een BTW-auto wordt de BTW opnieuw berekend over de verkoopprijs en afgedragen aan de Belastingdienst.

  5. Factuur: Op de factuur van een BTW-auto wordt de BTW apart vermeld.

Marge-auto:

  1. Definitie: Een marge-auto is een voertuig waarbij de BTW al is inbegrepen in de aankoopprijs en niet apart op de factuur wordt vermeld. De BTW is al betaald bij de eerste aankoop en wordt niet opnieuw in rekening gebracht bij de doorverkoop.

  2. Aankoop van een particulier: Marge-auto's worden vaak gekocht van particulieren of niet-BTW-plichtige bedrijven, zoals sommige kleine ondernemers of bedrijven die onder de kleineondernemersregeling (KOR) vallen.

  3. Geen BTW-teruggaaf: Als je een marge-auto koopt, kun je de BTW niet terugvorderen, omdat de BTW niet apart op de factuur wordt vermeld.

  4. Verkoop: Bij de verkoop van een marge-auto wordt de BTW niet opnieuw berekend. De verkoopprijs die je ontvangt, is dus de totale opbrengst.

  5. Factuur: Op de factuur van een marge-auto wordt de BTW niet apart vermeld.


Bedrijfsauto aanschaffen? Let op tussen BTW en Marge auto
Bedrijfsauto aanschaffen? Let op tussen BTW en Marge auto

Het is belangrijk op te merken dat de keuze tussen een BTW-auto en een marge-auto afhankelijk is van je specifieke bedrijfssituatie en behoeften. Het is altijd een goed idee om fiscaal advies in te winnen bij een professional voordat je een beslissing neemt.


Neem vandaag nog contact op voor advies. Maak direct een afspraak!
27 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page