top of page

Zijn mijn autokosten aftrekbaar?

Hallo ondernemers! Het kan ingewikkeld zijn om te begrijpen welke autokosten je kunt aftrekken en welke niet. Daarom gaan we dat in dit artikel duidelijk en concreet voor je uiteenzetten. Lees ook de ' ' onder de tabellen.


Laten we beginnen met een tabel die een overzicht geeft van verschillende autokosten en of ze wel of niet aftrekbaar zijn. Hierin maken we onderscheid tussen 'auto in prive eigendom' en 'bedrijfsauto' (geactiveerd op de balans).


Tabel 1: Auto is privé-eigendom


Autokosten overzicht prive eigendom
Overzicht van autokosten bij prive-gebruik.

Het is belangrijk op te merken dat de kilometervergoeding alleen geldt voor de zakelijke ritten die je maakt.


De BTW, die je deels kan terugvorderen, wordt berekend door te kijken naar de hoeveelheid zakelijke kilometers die je hebt gereden uit te drukken in een percentage van het totale aantal kilometers (privé + zakelijk). Laten we zeggen dat je 30 % zakelijk hebt gereden en 70 % privé. Dan mag je alleen 30% van de BTW terugvorderen als voorbelasting.


Als je met je privé auto ook zakelijk rijdt, is een kilometer registratie verplicht.Tabel 2: Auto staat op de bedrijfsbalans (bedrijfsauto)


Overzicht van autokosten voor zakelijke auto op bedrijfsnaam

Wanneer je een bedrijfsauto gebruikt en minder dan 500 kilometer per jaar privé rijdt: Als je een auto van de zaak hebt en je kunt aantonen dat je per jaar minder dan 500 kilometer privé rijdt, dan hoef je geen bijtelling te betalen.


Zoals altijd, is het belangrijk om je persoonlijke situatie te bespreken met een belastingadviseur of accountant om ervoor te zorgen dat je de regels correct toepast en optimaal gebruik maakt van de fiscale voordelen.15 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page